четвъртък, 18 април 2013 г.

Сватба с калинки


Много хора вярват, че калинката носи щастие. Какъв по-прекрасен символ за вашата сватба? Със своите изящни червени крилца, изпъстрени с черни точици, калинките могат да „кацнат“ на всеки елемент от декорацията на вашия празник, с пожелание за щастие на вас и вашите гости.
Комбинацията от червено и черно е стилна и изискана, а точките са били и винаги ще бъдат класика. И двата цвята перфектно се съчетават с бяло, което по традия преобладава при сватбите. Ако червено-черната комбинация ви се струва прекалено тъмна и „тежка“, бихте могли да освежите с тревисто, свежо зелено. Ако ви допадат повече по-светлите и свежи цветове бихте могли да ползвате калинките като акцент тук – там. Съчетанието с жълто също е добро.



Ресторант или градина. За темата би било подходящо събитието да е навън, където да използвате естествената зеленина. Ако времето не позволява, потърсете светъл ресторант, с много естествена светлина, ако ще заложите на светлите цветове. Ако ви допада по-„тежката“ изцяло червено-черна комбинация потърсете ресторант, в който да преобладава някой от тези два цвята, за да си улесните декорирането.

Декорация. Картичките с имената на гостите може да са съвсем бели, с черни букви и на върха им да има кацнала калинка. А може и да ги „обсипете“ и с цветя.
Ако сватбата е на открито заложете на цветята - много и навсякъде. Ако има дървета наблизо - използвайте ги - от тях може да висят буркани с цветя или свещи, панделки.

Цветята. Обикновено ще откриете калинките на някоя зелена поляна, обсипана с цветя, затова съвсем спокойно може да ползвате полски/горски цветя за декорацията. Тъй като красотата на тези цветя е в тяхната непретенциозност, най-добър ефект бихте постигнали ако ги аранжирате семпло, дори само набрани и сложени в малки вази, пак биха били ефектни. Използвайте  стъклени буркани – съвсем семпло декорирани с конопена връвчица или панделка. Светлината ще минава през стъклото и ще създаде допълнителна илюзия за простор и свобода. Нека калинките „накацат“ тук-там по листата на цветята.
Маргаритките също са семпли и красиви цветя и прекрасно се съчетават с темата. Техните бели и жълти цветове много добре ще си паснат с червено-черните калинки.
Ако искате да е по-семпло и зелено – използвайте мини саксии с трева отново „накацали“ или „хвърчащи“  (на тел/пръчка) калинки.

Булчински букет. В зависимост от избора ви на цветя за декорация в ресторанта – ако са полски цветя, такива трябва да ползвате и за букета. Подберете по-издръжливи, защото букета през голямата част от деня няма да е натопен във вода, а тези цветя са нежни. Ако маргаритките присъстват в декорацията, съвем спокойно може да ги ползвате за булчинския букет – само омотани с конопче или вързани с панделка.

Поканите. Изцяло бели, с червено - черни калинки, като акцент или на точки.
А защо не и изцяло във формата на калинка? Със сигурност ще изненадате гостите си а и ще им подскажете темата на сватбата. Ако държите всичко да е в стила, може да им обявите червено-черен дрес код.

Тортата. Естествено с „накацали“ калинки. Или цялата обсипана, или с само няколко червено-черни „точици“, като акцент на изцяло бяла торта. 
Може да използвате точките като десен и да обсипете цялата торта с тях. Напирмер бяла торта, черни точки и голяма червена панделка с джуфка. Или смело изцяло червена торта, покрита с черни точки.
Може двойка щастливи калинки – младоженци да „кацне“ на върха на тортата.
Или пък заменете традиционната няколкоетажна торта със стойка с мъфини за всеки гост,  покрити със захарно тесто и оформени като калиники.

Подаръчета за гостите. Естествено – малки калинки например като ключодържатели, за да може вашите гости винаги да носят „късмета“ си;  във вида на свещ или сапунче.
Ако искате сами да изработите подаръчетата за вашите гости с малко време и глина фимо може да сътворите прекрасни малки калинки.
Четирилистната детелина също е символ на късмета и щастието, и обикновено е в комбинация с калинка. Съберете четирилистни детелини и ги изсушете/хербаризирайте и ги залепете на малко картонче(заедно с вашите имена и датата), което всеки гост да може да носи винаги със себе си. Ако нямате толкова късмет, че да откриете необходимото количество късметлийски четиристни детелини, винаги можете да ползвате трилистни и да им добавите в последствие още едно листо.
Подаръчетата може да бъдат и малки вкусни фигурки калинки – от шоколад или захарно тесто, като курабийки или мъфини, които гостите да хапнат веднага.

Роклята. Изцяло бяла с цветен акцент  - черна или червена панделка с дълги краища. Удачно би било и голямо цвете, тип божур или мак, в червено – за роклята и в косата.

Фотосесия. Най-подходящото място е сгушена горска поляна или някъде в полето, където булчинската рокля да може да се развее от вятъра. Ако имате късмет, може да откриете и истинска калинка, която да вземе уачастие в снимките. 
Имайте предвид, че подобна фотосесия би отнела повече време и я планирайте добре. Ако  се притеснявате, че времето няма да ви стигне или не искате да карате гостите да чакат, може да я отложите за друг ден, когато ще имате цялото време на разположение и пълна свобода в избора на място. А това е и един прекрасен повод отново да облечете булинската рокля :)