вторник, 25 февруари 2014 г.

Как да организирате перфектния изнесен ритуал

Всяка булка си мечтае за красива сватба като в приказките...представя си как минава по украсената с цветя пътека, от двете и страни заобиколена с най-близките си хора а накрая я чака усмихнатия младоженец и заедно казват своето „Да“ в красивата обстановка...
Когато дойде денят, в който се захващате с организирането на вашата мечтана сватба обаче се сблъсквате с действителността – често, интериора на обредните домове не е точно това, което сте си представяли... ако държите сватбата да е точно като в мечтите ви, вашият вариант е изнесената церемония. Можете да я организирате почти навсякъде – в красива, местност, парк, градина, зала...Всичко зависи от бюджета, който сте отделили за събитието. Добре поддържаните градини/локации се заплащат или изискват специални разрешения за провеждането на събития. Ако бюджета ви е по-ограничен, най-добре потърсете ресторант с красива градина, в която да организирате изнесения ритуал а след това вътре да продължите тържеството. Това има и своите плюсове от гледна точка на организацията:
  • докато гостите чакат да пристигнете могат да се разположат на питие в градината.
  • В приятната обстановка няма да забележат как минава времето, дори и да ви се наложи да закъснеете (на фотосесията или просто за да си починете).
  • Всичко е на едно място и няма да се налага допълнителна координация за придвижването на гостите.
  • След ритуала гостите много по-бързо и лесно ще могат да бъдат настанени в ресторанта, който е в близост. Без бързане, без объркване.
  • Ще могат да си оставят предварително цветята и подаръците, за да не им пречат, докато ви чакат.
  •  Ще имат време да се освежат или преоблечат.
За да организирате перфектно изнесения ритуал е добре да съобразите някои неща предварително:
  • Имайки предвид броя на гостите си, изберете подходящо, достатъчно голямо място така, че да има място за всички, да могат спокойно да наблюдават ритуала,без да се бутат или да им е некомфортно.
  • Предвидете столове, на които всички гости или част от тях да могат да седнат. Обикновено денят е натоварен и за вас и за гостите ви – с всички ритуали, придвижването...освен столовете, може да осигурите високи коктейлни маси, на които останалите гости могат да се подпрат, да си оставят чашата, чантата...   
  • Преценете от къде ще пада светлината – ако е прекалено горещо (особено летните месеци) дори и всичко да е украсено и подредено, вашите гости ще предпочетат да се скрият някъде в страни на сянка и да гледат оттам, отколкото да са на пек. Осигуряването на чадъри би било полезно и при дъжд. Освен това, те също може да участват в декорацията.

  • Осигурете си маса, на която да разположите всичко необходимо за ритуала.
  • Подсигурете необходимото озвучаване на мястото.
  • Ако ритуала е вечерта, подсигурете необходимото осветление.
  • Помислете за декорацията – съобразете се с мястото, използвайте даденостите (естествената растителност), те могат да ви спестят от разходите. Почти всяко нещо дори и да не ви харесва може да се „подчини“ на вашата тема и да участва в декорацията. Арка от ковано желязо или с воали е доста подходяща; стойки с цветя, които да очертават пътя ви; бяло платно, поръсено с цветчета; покривки за масите, калъфи и панделки за столовете; свещи, фенери, гирлянди... всичко съобразено с темата, стила и цветовете на сватбата.


В зависимост от мястото и бюджета ви, изнесения ритуал може да бъде наистина красиво изживяване, което да впечатли гостите ви и да ви остави прекрасни спомени. Факт е, че изисква по-специфична организация и е необходимо да предвидите доста неща. Ако се притеснявате за организацията му и искате всичко да мине наред, без неприятни изненади, винаги можете да наемете някой, който да го организира предварително и да е там в самия ден, за да осигури перфектното му протичане. Особено ако сте с ограничен бюджет – такъв тип събитие вие планирате за първи път – то има своите уловки и тънкости, които за нас, професионалистите са рутина. Ние сме организирали много такива събития и опита ни помага доста по-оптимално да разпределим разходите; да предложим адекватен еквивалент, съобразен с бюджета и спецификата на мястото. Освен това, дори и сами предварително да сте организирали всичко -  в конкретния ден вие няма как да се справите сами с практическото изпълнение и координацията – необходим ви е някой, който да проследи и изпълни всички уговорки с подизпълнителите (ресторант, DJ, флористи..) така, че всичко са случи точно по начина, по който е уговорено предварително. По начина, по който сте си го представяли