вторник, 29 ноември 2011 г.

Планиране на датата за сватба

Започнали сте да планирате сватбата. Обмисляте коя е най-удобната дата за вас и вашите гости. Това може да е вашата си дата – на която сте се запознали, когато сте се влюбили, или сте били заедно за първи път като двойка. А може и да не се съобразявате с тези събития и сватбата ви да бъде съвсем различен ден. Така имате два повода за празник J Възможно е и съчетанието на две събития: подписване в обредния дом само за вас, и вашите кумуве(свидетели), и на съвсем различен ден провеждане на самата сватба. Тогава каните всички гости (роднини и приятели), извършва се т. нар. Изнесен ритуал, който е само едно красиво изживяване за вас, постановка за гостите.
При планирането е добре да изберете почивен ден, за да могат всички поканени да присъстват. Най-добрия вариант е почивния ден да бъде предпоследен(например събота), за да могат всички гости да се забавляват спокойно, без да се притесняват, че утре са на работа. Така всички ще могат да се отпуснат. Добре е и денят да не е работен, тъй като това ще затрудни допълнително гостите. Не всеки има възможност да си вземе отпуска, при голяма част от хората ситуацията не е ясна до последния момент. Не е приятно и да отиваш на сватба веднага след работа – без да имаш време да си починеш, да се преоблечеш, да се подготвиш, дори - да стигнеш навреме.
Това са почивните дни през 2012 (събота, неделя и официалните празници):
Януари
1,2, 7,8, 14, 15, 22, 28, 29.
Февруари
4,5, 11, 12, 18, 19, 25, 26
Март
3,4, 10, 11, 17, 18, 24, 25, 31
Април
1, 7, 8, 13, 14, 15, 16, 22, 28, 29, 30
Май
1, 5, 6, 12, 13, 19, 20, 24, 26, 27
Юни
4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26,
Юли
2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31
Август
6, 7, 13, 14, 20, 21, 27, 28
Септември
1, 2, 6, 7, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 30
Октомври
6, 7, 13, 14, 20, 21, 27, 28
Ноември
3, 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25
Декември
1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 30

четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Вместо цветя на сватбата...

Наскоро разбрах за сватба на която, младоженците не искали да им подаряват цветя. Към поканата прикрепили картонче с надпис: „ Благодарим ви за цветята, които мислите да ни подарите! Но средствата, отделени за тях могат да послужат за по-благородна кауза.Станете част от нея, като вместо букет дарите сумата за него. Ние ще се погрижим събраните средства да помогнат за деца, лишени от родителска грижа.
Според мен, това е една наистина благородна постъпка! Да жертваш собствената си суета в името на нещо стойностно.. Да подадеш ръка на някой,който се нуждае... Радвам се, че има и такива хора!
Някой би могъл и да го въприеме като показност, но според мен е практично. Младоженците вече са отделили време и средства да украсят ресторанта с цветя. Букетите, които гостите ще им подарят няма да допринесат реално за декорацията на помещението в деня. Тяхната идея е да им останат за спомен. Обаче на следващия ден всички младоженци тръгват на сватбено пътешествие/меден месец. Обикновено се връщат поне след седмица. Тези цветя при всички случаи ще са загубили красотата и свежеста си до тогава. Реално, гостите са ги подарили в знак на уважение и добри чувства, за да ги зарадват.Младоженците нямат тази възможност. Те получават цветята в големия ден, през цялото време им е голяма лудница и тичане, много емоции.. За тях е по-скоро бреме да ги съберат и пренесат. Вместо това, тези пари могат да се "използват" по-разумно. И реално да помогнат на някой. Размера на сумата не е важен. По-скоро желанието и доброто чувство, с което се прави този жест.
Ако не сте настроени по този начин, а въпреки това не искате тези пари да се харчат безмислено,може да предложите на гостите си вместо цветя да ви подарят книга ;) Прекрасен жест, особено за любителите на четенето като мен J

вторник, 1 ноември 2011 г.

Покани, изработени по поръчка

Ако след дълго търсене сред готовите покани все пак не успеете да откриете „вашата”, винаги можете да поръчате да ви я изработят по поръчка. Този вариант не е никак за преберегване, защото:
  • ще имате лично ваша покана – единствена и неповторима, създадена изцяло по ваш вкус, стил и изисквания;
  • всичко избирате вие: цвят, стил, шрифт;
  • ако не успявате да се справите сами с комбинацията може да се доверите на професионализма на дизайнера, който умело ще съчетае желаните от вас елементи (цвят, картон, декоративни елементи, шрифт);
  • дизайнера ще изработи варианти, от които ще може да изберете;
  • работейки с дизайнер, вие ще се възползвате от неговите умения на професионалист в боравенето със специализирани програми, които дават почти неограничени възможности за изработката на вашият проект. Освен това, той познава целия процес на предпечат и печат и лесно може да ви ориентира дали това, което искате може да стане, в какъв срок и на каква цена;
  • дизайнера може да ви изработи в същия стил и цветове останалите аксесоари (плик за изпращане по пощата, тейбъл картички, менюта, етикети и др).
Поканите изработени по поръчка обикновено са по-скъпи, тъй като са в малък тираж. В зависимост от натовареността на сезона може да се получи забавяне (особено около Коледа и нова година). Винаги съществува риска, когато видите готовата покана тя да не отговаря на вашите представи, затова винаги искайте за одобрение мостра. Като клиент, вие сте в правото си да правите корекции до момента, в който не получите желания вариант. Всичко това обаче е време, което се заплаща. Важно е да знаете от самото начало какво е включено в оферираната цена и на колко корекции имате право. Най-добрия вариант е да платите капаро и след взимане на поръчката, след като сте сигурни какво точно получавате, да доплатите остатъка. Винаги могат да изникнат неприятни изненади, особено ако не сте работили преди това с тази фирма/дизайнер.
Може да изработите поканите си сами. Има много магазинчета, които предлагат материали за изработката на покани и картички. Там ще ви направят и професионална консултация за употребата на различни материали, техники и хитрини. Ще ви дадат идеи за тяхното съчетание. Ако сте творческа натура, имате свободно време и желание – със сигурност ще създадете нещо красиво и уникално, което ще зарадва приятно вашите гости.  За изработката обаче предвидете необходимото време.
Ако не се доверявате на собствените си способности или просто нямате време, може да си купите ръчно изработени покани или да поръчате на фирма, която ще ви ги изработи. Обкиновено, тези ателиета предлагат вече разработени варианти, но имат готовност да ги изпълнят и в цветове, подадени от клиента.