неделя, 11 декември 2011 г.

Облеклото на шаферките

Освен безценната им помощ преди и по време на сватбата, шаферките внасят стил и цвят.
Когато ги поканите и те се съгласят да станат част от Големия ви Ден, може да уточните с тях еднакъв модел и цвят на тоалетите им. Естествено, съобразен изцяло с вашата рокля, стила и цветовете на сватбата.
Модела на шаферския тоалет трябва да е съобразен на първо място с темата и цветовете на сватбата. И естествено с роклята на булката. Освен това, шаферките обикновено са различни: като височина, структура на тялото цвят на косата/кожата(от млечно бяла кожа, през розов отенък до матова, почти мургава кожа със силен тен). Хубавата рокля е съобразена със спецификата на жената и има за цел да покаже най-хубавото в нея и да скрие каквото трябва. Това трудно се постига с един модел, за няколко, обикновено различен тип жени.
Докато обсъждате с вашите шаферки подходящата рокля потърсете различни предложения. Когато се спрете на вариант (или си харесате повече модели) консултирайте се с добър шивач. Той/тя ще ви помогне да изберете най-подходящия вариант, съобразен със структората на вашите шаферки, изискванията за стил и цвят, срока за изпълнение и разбира се бюджета.
Обикновено разходите по облеклото на шаферките се поемат от младоженците, но това не е правило. Всичко е въпрос на договорка. Понякога шаферките държат сами да платят, а пък и след сватбата роклята остава за тях.
Освен красив, модела на шаферската рокля трабва да бъде и практичен. Шаферките са на крак часове наред в деня на сватбата. Те са до вас, младоженците през цялото време - дясната ви ръка. Освен задълженията, накрая трябва да имат сили и възможност и да потанцуват.
Красивата рокля може да се допълни освен с бижута и с цветя. Когато уточните цветята на сватбата, булчинския букет и декорацията в ресторанта, помислете и за малки букети за шаферките. Гривната от живи цветя е един по-нестандартен вариант, както и венец за най-малките шаферки.
За да си гарантирате сполучливи снимки, хубаво е шаферките също като булката да са с професионален грим и прическа. Така няма да има лъщящи лица, размазан грим и развалени прически – всички ще изглеждат просто красиви.
Обмислете предварително фотосесията с шаферките. Коментирайте с фотографа и подгответе сценарии и идеи за ефектни кадри.

четвъртък, 8 декември 2011 г.

Как да поканите шаферките?

Шаферките са вашите най-близки приятелки. С избора си вие им показвате вашата обич и уважение. Когато ги каните да ви бъдат шаферки направете така, че да се почувстват специални. Хубаво е поканите за шаферки да бъдат по-различни от тези, с които каните останалите си гости. Може поканата да бъде изработена специално, като освет текста добавите снимка – ваша обща от детските ви години. Това наистина ще я трогне.

Обмислете внимателно текста. Хубаво е да бъде нещо лично, написано от вас специално за повода и конкретно за нея. Може да използвате общи спомени и нещо, което сте преживели отдавна и ви е направило по-близки.

Идеята на текста е да покаже защо сте избрали нея, с какво точно тя е по-различна от станалите ви приятелки, да усети, че я чувствате близка.  Например: "Казват, че е нужно някой да ми държи роклята, докато пишкам...ще станеш ли моя шаферка?”.

"Скъпа Приятелко,


Едно време,

когато българите вдигали сватба,

най-близките дружки на булката

се събирали в дома й,

сплитали косите й,

пеели песни и отправяли пожелания

за честит семеен живот;

споделяли с невестата радостта,

трепетите и вълненията й.



Като една от

най-добрите ми приятелки

бъди до мен

в най-прекрасния ден в моя живот.



Приеми поканата ми

и стани моя шаферка."

вторник, 6 декември 2011 г.

Как шаферките помагат на сватбата?

Когато избирате и каните най-близките си приятелки за шаферки вие показвате обич и уважение към тях. Да станат част от най-важния ви ден ще ги накара да се почувстван наистина специални.  Така те не само ще изживеят истински Вашият Голям Ден, но и ще могат да ви помогнат в неговата подготовка.
За всички предсватбени вълнения, изникнали проблеми и организационни въпроси ще можете да разчитате на ентусиазма и допълнителната помощ на вашите приятелки. Тъй като те са ви близки и ви познават достатъчно, ще могат в дадена ситуация да дадат обективно мнение на страничен човек. Знаят какво ви харесва и какво не, как реагирате и какво искате. Те могат да ви посъветват адекватно в момент, в който от вас се изисква решение, от което зависи доброто протичане на празника в Деня. Могат да ви отменят в много задачи. И най-вече, може да разчитате на тях за организацията в Големия Ден.
Шаферките ще ви помогнат да облечете роклята, да сложите бижутата - изобщо да се направите красива. Те ще подпират вратата и ще ви „пазят” от младоженеца. След „кражбата” ще се погрижат за гостите вместо вас – ще сипват питиета и ще закачат бутониери.
Шаферките ще украсят автомобила.
Те ще ви помогнат да не забравите нещо важно за някой от ритуалите (в гражданското и в църквата). Ще имат грижата всичко да е налице: документи, халки, декорация, късметчета, бонбони... ще вървят пред вас до олтара и ще хвърлят цветчета. След ритуала ще черпят с бонбони и сладки, докато приемате поздравления. Ще ви асистират с букетите.
Те ще помагат при нужда на вашите гости – ако имате роднини от друг град, които не знаят къде точно трябва да отидат и как да стигнат до там.
Шаферките ще имат грижата всичко в ресторанта да е готово навреме и във вида, в който трябва да бъде – всички цветя, балони, изобщо цялата декорация. Те ще посрешнат и настанят гостите в ресторанта. Ще ви отменят в грижата да следите дали всички се чувстват добре и някой има нужда от нещо.
Шаферките ще ви асистират при приемането на поздравленията – ще поемат всички букети, обемисти пакети и подаръци, за да може ръцете ви да са свободни. Ще ви помагат при раздаването на подаръчетата на всеки гост.
След ресторанта ще заведат гостите до дискотеката (ако сте организирали продължение на купона), за да ги ориентират къде е резервацията. А на вас ще помогнат с изнасянето на останалия алкохол, декорацията и всички пакети, подаръци и букети след освобождаване на ресторанта.
И не на последно място, необходима ви е близка приятелка, която да идва с вас в тоалетната и да ви помага с роклята.