неделя, 30 октомври 2011 г.

Важно при избора на покани

Поканите са първото впечатление, което правите на гостите, поканени на вашата сватба. Те трябва да бъдат съобразени със стила и цветовете на сватбата(стилът и цветовете на сватбата са основната информация, която определя насоките на организация на цялата сватба. След като сте взели това концептуално решение, вие ще бъдете улеснени при избора на всичко останало – влизайки във всеки магазин вие търсите нещо конкретно, не си губите времето с други варианти). Може да изберете готови покани от предлаганато от различни фирми многообразие. Те имат много плюсове:
  • поканите са вече готови, не се налага да чакате (ако, разбира се фирмата поддържа количества на склад);
  • директно си избирате – всички модели да пред вас, може да ги видите и пипнете;
  • има голямо разнообразие. Ако нямате конкретна идея как да изглежда поканата, разглеждайки готовите варианти ще откриете „вашата” или ще видите как със сигурност не искате да изглежда;
  • може да си изберете покана с по-скъпа/сложна полиграфия (златен/сребърен печат, релефни елементи и тн.) – цената им е сравнително ниска, тъй като са изработени в големи тиражи;
  • може да изработи покана с ваша снимка;
  • към поканите има готови аксесоари, изработени в същия цвят и стил – плик за изпращане по пощата, тейбъл картички, менюта и др.
Обърнете внимание на посочената цена на поканата – тя обикновено не включва печат и предпечатна подготовка, както и някои други еднократни такси, различни в различните фирми. Преди да поръчате се уверете какво точно влиза в цената, за да няма неприятни изненади и непредвидени суми.

петък, 28 октомври 2011 г.

Покани за сватбата

Поканата трябва да съдържа основната информация за сватбата, или просто да даде отговор на въпросите: Кой? Какво? Кога? Къде? Как? Това са: имената на младоженците(евентуално имената на роителите), имената на кумувете, дата, място и час за провеждане на церемонията (сключване на граждански и/или църковен брак), адрес и час на ресторанта. В зависимост от случая може да се добави и допълнителна информация, като например карта на града(за гостите от друг град) или дрес код на събитието.
Най-добре е да поднесете поканата лично на всеки гост. Така всеки ще усети вашето внимание и специално отношение. На срещата ще имате възможност да дадете информация около сватбата, да направите някои уточнения – ако например гостите ви са от друг град, а вие сте предвидили тяхното настаняване. Хубаво е да знаят предварително, за да им спестите търсене и притеснения. Освен това, срещата с всеки от гостите ще ви даде възможност да разберете дали всички поканени ще успеят да присъстват. Ако има колебаещи се ги отбележете, за да потвърдите тяхното присъствие малко преди датата. Обикновето точната бройка е необходима на ресторанта около седмица преди сватбата. Това е момента, в който ресторанта планира покупките. В най-добрия случай могат да ви изчакат 1-2 дни, като след това бройката се приема за окончателна. Може да добавяте куверти, но не и да махате – дори и някой от гостите да не присъства, ще трябва да заплатите неговата порция.
Не се притеснявайте да планирате повече гости – обикновено около 10-15 % от поканените не успяват да присъстват. Ако в самото начало сте поканили повече хора, с отпадналите общия брой ще се приближи до плановете. Но ако не сте „рискували”, към края на организацията може да се окаже, че сте запазили по-голям ресторант и не ви достигат гости. А да ги поканите в последния момент не е особено удачно.

сряда, 26 октомври 2011 г.

Кого да поканим на сватбата?

Обикновено, плащането в ресторанта е най-сериозната сума, която се отделя при организацията на сватбата. Затова всички бъдещи младоженци сериозно обмислят списъка с гостите си.
Живеем във време, в което традициите не са това, което бяха. Сега всичко е подчинено на удобството, пречупено е през призмата на личното мнение, без ограниченията на „защото така се прави”. Това и, факта, че сватбата е сравнително скъпо удоволствие, са основните причини списъка с гости да бъде внимателно редуциран до дай-близките. Реално, няма основателна причина да поканите на празника си далечни роднини, които не виждали от години. Или пък поддържате връзка, която се изразява в среща веднъж годишно и/или няколко телефонни разговора. Не се чувствайте задължени да ги поканите. Няма да им е удобно да ви откажат и ще се почувстват задължени да присъстват. Ще се бъдат не на място, а и вие и останалите ще го усетите.
Най-близките роднини трябва задължително да присъстват. Но ако сред тях има такива, които не са в добри отношения, скандалджии, с по-особен нрав и поведение – сероизно обмислете дали си струва риска да развалят празника на вас и всички останали. Ако сами си плащате организацията на сватбата това решение зависи само от вас. Но ако родителите поемат този разход –трябва да се съобразите с техните разбирания и изисквания. За съжаление това най-често включва присъствието на по-голям брой роднини, които не са ви много близки.
Същата преценка важи и за приятелите. Подберете най-близките, тези, с които поддържате връзка и ще ви е наистина приятно да бъдат там. Ако бройката на гостите трябва да е ограничена, те не биха се разсърдили, ще проявят разбиране.
Неприятен момент е с избора на колеги от работата. Тук няма верен избор, при всеки е различно. Може би е най-удачен варианта: ако не можете да поканите всички, не канете никой. Така никой няма да се почувства пренебрегнат и да се обиди. Ако държите все пак да отбележите повода с тях, може да организирате малка, неангажираща почерпка.
Ако има сериозно разминаване в броя гости от страна на булката и младоженеца – не се тревожете. Няма някаква определена формула, коята трябва да се изпълни, или да се притеснявате, че „ така се прави”. Съотношението роднини-приятели е важно дотолкова, доколкото трябва да има достатъчно млади хора, които да танцуват и да създват настроение. В крайна сметка, вие подбирате хората, които ще поканите за да се получи един хубав празник и всички да се забавляват.