сряда, 26 октомври 2011 г.

Кого да поканим на сватбата?

Обикновено, плащането в ресторанта е най-сериозната сума, която се отделя при организацията на сватбата. Затова всички бъдещи младоженци сериозно обмислят списъка с гостите си.
Живеем във време, в което традициите не са това, което бяха. Сега всичко е подчинено на удобството, пречупено е през призмата на личното мнение, без ограниченията на „защото така се прави”. Това и, факта, че сватбата е сравнително скъпо удоволствие, са основните причини списъка с гости да бъде внимателно редуциран до дай-близките. Реално, няма основателна причина да поканите на празника си далечни роднини, които не виждали от години. Или пък поддържате връзка, която се изразява в среща веднъж годишно и/или няколко телефонни разговора. Не се чувствайте задължени да ги поканите. Няма да им е удобно да ви откажат и ще се почувстват задължени да присъстват. Ще се бъдат не на място, а и вие и останалите ще го усетите.
Най-близките роднини трябва задължително да присъстват. Но ако сред тях има такива, които не са в добри отношения, скандалджии, с по-особен нрав и поведение – сероизно обмислете дали си струва риска да развалят празника на вас и всички останали. Ако сами си плащате организацията на сватбата това решение зависи само от вас. Но ако родителите поемат този разход –трябва да се съобразите с техните разбирания и изисквания. За съжаление това най-често включва присъствието на по-голям брой роднини, които не са ви много близки.
Същата преценка важи и за приятелите. Подберете най-близките, тези, с които поддържате връзка и ще ви е наистина приятно да бъдат там. Ако бройката на гостите трябва да е ограничена, те не биха се разсърдили, ще проявят разбиране.
Неприятен момент е с избора на колеги от работата. Тук няма верен избор, при всеки е различно. Може би е най-удачен варианта: ако не можете да поканите всички, не канете никой. Така никой няма да се почувства пренебрегнат и да се обиди. Ако държите все пак да отбележите повода с тях, може да организирате малка, неангажираща почерпка.
Ако има сериозно разминаване в броя гости от страна на булката и младоженеца – не се тревожете. Няма някаква определена формула, коята трябва да се изпълни, или да се притеснявате, че „ така се прави”. Съотношението роднини-приятели е важно дотолкова, доколкото трябва да има достатъчно млади хора, които да танцуват и да създват настроение. В крайна сметка, вие подбирате хората, които ще поканите за да се получи един хубав празник и всички да се забавляват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар