понеделник, 29 август 2011 г.

Плащане в ресторанта

Всеки ресторант има своите условия за плащане: % или определена минимална сума за капариране и запазване на вашата дата и час, и ден за доплащане на остатъка. Понякога доплащането може да е на вноски за ваше удобство. Всичко е въпрос на уговорка – всеки се опитва да се съобрази с вас. Има ресторанти, които искат цялата сума да бъде предплатена (около седмица преди събитието). Особено ако сумата е голяма, а към ресторанта има голям интерес. Не биха рискували с несигурни клиенти, при положение, че се резервират всички дати месеци преди това и връщат сватби.
Често, остатъка се плаща след сватбата – самата вечер или на сутринта (ако е хотел и сте гости). Ако цялата сума е предплатена, може след сватбата да се доплаща само консумацията извън куверта. Хубаво е да разчитате на някой друг за доплащане на сумата – вечерта ще бъдете изморени или просто няма да ви е до това.
Ако сте се ориентирали към ресторанта на хотел, обикновено на младоженците се предоставя като комплимент младоженският апартамент или просто луксозна стая за нощта след сватбата.  Доста добър вариант, който ще направи и първата брачна нощ специална, на ново и приятно място. За разлика от алтернативата да се върнете вкъщи – където сте всеки ден. Това пък ви позволява там да настаните роднини, поканени на сватбата.
Ако настаните гости на сватбата в хотела, обикновено ползвате специални отстъпки. Всичко зависи от брой гости и натовареността на хотела. Ако нямате възможност да поемете и това като разход – не се притеснявайте. Дори и да има хора, които подозират, че ще платите вие, ще намерят елегантен начин да го уточнят със сигурност. Не се чувствайте задължени – обикновено каните най-близките си хора (роднини, приятели), на които са им ясни вашите финансови възможности, и че организирането на такова събитие не е никак евтино. Може просто да проучите възможности и цени за настаняване в хотела и да им предложите. Всеки ще бъде благодарен, че сте се погрижили и сте му спестили време за търсене в един град, който не познава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар