петък, 26 август 2011 г.

Организационни въпроси в ресторанта


Трябва да предвидите паркинг за гостите, особено ако сватбата е голяма. Попитайте има ли такъв в ресторанта. Какъв е неговия капацитет, дали се плаща. Има ли безплатна квота (обикновено 2-3 автомобила, единият е младоженският). Около ресторантите, разположени в центъра за дните на сватбата (събота и неделя, почивни) няма синя зона.
Важно е времетраенето на сватбата. Обикновено това са 5-6 часа, а при удължаване на времето всеки час се заплаща. Хубаво е да уточните от кога точно започват да текат уговорените часове – от момента на пристигане и настаняване на гостите или от пристигането на младоженците. Гостите винаги пристигат малко по-рано и понякога при липса на организирано посрещане и настаняване нещата се бавят. Когато всички гости са пристигнали и са настанени започва ритуала по посрещане на младоженците. Съществува и вариант с т.нар. welcome drink, ако има подходящо място (лоби бар, градина, фоайе), където се събират всички гости и чакат пристигането на младоженците. Когато пристигнете вратите на ресторанта се отварят, вие заставате на вратата и всеки гост минава да поднесе своите поздравления, подаръци, цветя, а вътре всеки гост се поема и настанява. На места welcome drink е комплимент от ресторанта.
Трябва да има уточнен час, в който може да се влезе в ресторанта и да се започне с украсата. Ако тя е повече или специфична, предвидете достатъчно време преди началния час на тържеството. Необходимо е да има човек, който отговаря за украсата. Да е запознат с всичките ви изисквания, ако има фирма под-изпълнител, той трябва да знае каква е вашата уговорка и да следи за нейното точно изпълнение (обличане на зала, балони, цветни аранжировки, драперии, арки, камъчета...).
Настаняването на гостите е много важен момент. Ако имате добра организация ще стане бързо и безпроблемно. Ако не сте подготвени обаче, това ще направи неприятно впечатление на всички. Никой не обича да чака дълго да му обърнат внимание, или да се ориентира сам в ресторант, който не познава. Да не говорим за варианта да го настаняват и след минути да го вдигнат и преместят другаде! Дори и да сте организирали сами цялото събитие, в самия ден вие нямате възможност да се грижите за настаняване на гостите. Хубаво е да се доверите на професионалисти – те ще ви посъветват как оптимално да разпределите гостите си, ще изготвят списъци за лесно ориентиране. Ще посрещнат всеки гости и ще го съпроводят до неговото място в салона. За минути, елегантно - без лутане, търсене и неудобство на гостите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар