четвъртък, 18 август 2011 г.

Важно за декорацията в ресторанта


Когато организирате сватбата си, вие се стремите да обмислите внимателно всички детайли. За да протече всичко гладко и без неприятни изненади е хубаво да се консултирате със специалист, който има опит в организацията и е преминал през този момент много пъти. Той знае отлично кое е най-важното и къде е необходимо да се обърне повече внимание. Когато се заемате сами с организацията повечето ситуации са нови за вас и изискват повече време за реакция и адекватно решение. Ще проведете много разговори, ще имате много предложения. От тях ще трябва да отсеете подходящия за вас вариант. И тъй като най-големия разход в сватбения бюджет е ресторанта, ще се опитам да ви ориентирам в поредица от теми кои са важните въпроси при неговия избор.
Когато имате ориентировъчен брой гости, ще ви стане ясно към какъв ресторант може да се насочите. За по-големи сватби (200-250 човека) вариантите естествено са по-малко. Тогава вашите разходи са повече и обикновено се търси по-евтин куверт. Ако сватбата е в по-тесен кръг може да си позволите по-скъпо и богато меню, в по-луксозен ресторант. Има страшно много ресторанти с по-малък капацитет. Всичко зависи от начина, по който си го представяте. За традиционна българска сватба в битов стил (механа) с чеверме, фолклорна програма. Тежък, претрупан стил с кристални полилеи и копринени тапети. Стар градски стил, със сребърни свещници, тежки завеси и копринени покривки, в бежово-кафява цветова гама. Непретенциозно, семпло и стилно, в меки пастелни тонове. В градина, сред зеленина и цветя...
Когато селектирате няколко ресторанта, отговарящи на броя места за вашите гости и цена, отделете време да отидете на място. Не всеки път снимките, които гледате отговарят на действителността, или просто са различни от това, което си представяте. Понякога ресторанта има нужда от ремонт, цветовете не се покриват със снимките, има големи колони в средата или помещението е с неподходящо разпределение. Понякога ще бъдете приятно изненадани – от неугледна снимка може да попаднете на вашето място!
Неприятно е, когато помещението има прегради, извивки или колони, защото част от гостите ще се чувстват изолирани, без пряка видимост към младоженската маса. Понякога пък една Г-образна зала е идеалния вариант – така „младите“ и „старите“ ви гости нямат пряка видимост едни към други и всички се чувстват по-освободени.
Помолете за схема на залата – така ще можете на спокойствие да разгледате и да разпределите гостите по масите. Преценете остава ли достатъчна място за дансинг. Попитайте къде обикновено разполагат младоженската маса, къде е DJ.
Обърнете внимание на масите – дали са кръгли, квадратни или правоъгълни – това е от съществено значение за декорацията. Отбележете си и какъв максимален брой гости могат да се разположат на маса. Формата е важна и за разпределението на гостите – на една кръгла маса могат да се разположат 8-10 максимум 12 човека (зависи от големината). Квадратните и правоъгълни маси са модулни и от вас зависи колко човека ще разположите на тях – могат да се съединят и да поберат половината ви гости.
Някои столове имат подлакътници и не са подходящи за обличане със стандартни калъфи. Това е важно, ако в ресторанта не разполагат с калъфи за тези столове а ги наемате/купувате отделно. Обикновено при декорирането на помещението цялата мебелировка е съобразена като цвят и стил. Доста често формата/цвета/материала, от който е направен стола се съчетава с интериора или покривките по масите. Тогава не е необходимо да го „криете“ под калъф. Може да го декорирате само с панделка в един от цветовете на салона. Един по-евтин вариант, без да  правите компромис с качеството или стила.
Понякога тавана е висок и не позволява декорация. Няма как да пуснете балони с хелии например, ако тавана е 5 метра. Вие ще ги пуснете, но няма кой да ги свали после :)
Разгледайте внимателно цветовата гама на салона – от нея зависят цветовете на сватбата. Обърнете внимание на стените, тавана, пердетата, покривките по масите, пода. Имайте предвид, че когато се подреди (ако наемате зала) цвета на пода не е преобладаващ. Направете си списък с всички цветове в салона. Ще използвате за декорацията на сватбата поне 2 цвята, задължително има цвят-акцент, и всичко е съобразено с гамата на ресторанта. Ако е в топлата гама (червено, кафяво, златисто, оранжево и т.н.) сватба в синьо, розово (студената гама) е неподходяща. Понякога нюансите са много важни!
Това са много важни детайли, от които зависи цялостното усещане в деня на сватбата. Разликите в стила или неподходящото цветово съчетание ще направи веднага впечатление на гостите. Доверете се на декораторите и флористите – те имат голям опит в декорирането, организирали са много събития в почти всички ресторанти и знаят цветовата им гама. Могат да покажат много снимки, за да прецените дали вашата представа за цвят и стил наистина ще стои добре в този ресторант.
Стилът също е определящ – ако ресторанта е в битов стил, нямате особено голяма възможност да импровизирате с декорацията. Ако нямате конкретна тема на сватбата, която да определя стила на помещението, се ориентирайте към по-семпъл ресторант. Всяко помещение може да бъде преобразено, въпросът е дали имате достатъчно средства. Търсете докато откриете място, което отговаря на всичките ви критерии. Ако въпреки всичко не успеете, винаги можете да смените концепцията.
Задължително се поинтересувайте с какво разполагат в ресторанта. Обикновено имат бяло платно и менче за ритуала по посрещането, понякога дълги покривки за масите, калъфи и панделки за столовете, вази, свещници. Ако ги предоставят безплатно преценете какво ще бъде подходящо за вашата декорация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар