събота, 20 август 2011 г.

Важно при избора на меню в ресторанта


Стандартно сватбите са с т.нар. „сет меню“, което е обикновено е четири-пет степенно: салата, предястие, основно ястие, следястие (мезета, сирена), десерт, алкохол, безалкохолни напитки. Съществува вариант алкохола да не е включен, тъй като се внася отвън. Понякога десерта не е включен, защото на всички сватби има специална сватбена торта. Най-често може да заменяте от менюто, но не и да махате от него, с цел да се запази минималната му цена. Например, може да замените алкохола (ако си внасяте отвън) с ядки, или мезета.
За всяка част от менюто има няколко варианта - вие избирате. Най-често за салата се предлагат традиционните: овчарска или шопска, основното е пиле или свинско. Ако се колебаете - почти навсякъде има частично платена или напълно безплатна дегустация.
Съществува вариант, различен от „сет меню“ това е блок масата, изключително подходяща за по-големи сватби. Обикновено, стандартното „сет меню“ като количество е около 1 кг. - 1,200 кг. храна. Това е страшно много! Дори и за 5-6 часова сватба. Често, голяма част от тази храна остава и се изхвърля. Блок масата позволява да намалите количеството храна на човек (например около 900 гр.) и да увеличите разнообразието. Нормално, всеки човек яде различно количество и вид храна. С блок масата ще задоволите повече вкусови предпочитания, ще избегнете „застраховката“ на повечето младоженци, които поръчват свинско с гъбен сос или пиле, смятайки, че е универсално и се харесва на всички. Гостите ви ще останат приятно изненадани ако им предложите освен това и риба например. Или няколко вида салата. Плодове, подходящи за горещите летни дни, когато не всички ядат по-тежката торта. Най-хубавото е, че на блок масата храната освен разнообразна е и винаги топла в специалните съдове. Така ще бъдете сигурни, че на всички ваши гости ще им бъде вкусно, без значение по кое време са започнали да се хранят.
За някои маси (с по-възрастни гости, или деца) може да се уговорите с персонала да сервира. 
С правилно разпределение храна ще има постоянно (не всички гости ще си сипят основното ястие по едно и също време, някой от гостите може цяла вечер да ядат само салата, или сухи мезета). А и винаги можете да се „застраховате“ и да поръчате допълнително количество храна. В кухнята ще имат готовност да я приготвят и извадят ако преценят, че не е достатъчно.
Минус на блок масата: традиционно при нас се смята, че на сватба гостите трябва да се „глезят“ – на всеки да се сервира, да се обгрижва. Вие си познавате гостите най-добре и може да прецените дали блок масата е подходяща.
Съществува и среден вариант между „сет меню“ и блок масата. На всяка маса може да се разположат няколко плата с различни видове основно ястие. Така всеки гост на тази маса ще има възможност да избира и горе-долу ще успеят да се съчетаят помежду си (едни ще си вземат повече свинско, други – повече риба).
Бъдете малко по-смели в избора си! Бягайте от традиционните варианти! Те са до болка познати и са омръзнали на всички. На всеки ваш гост, (посетил повече от 1-2 сватби последната година) веднага ще направи впечатление, че сте се постарали. Ще усетят по-лично отношение, което е и вашата основна цел.  :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар