вторник, 23 август 2011 г.

Внасяне на напитки в ресторанта

Освен куверта, важно при избора на ресторант е възможността да се внесе закупен отвън алкохол, безалкохолно, ядки, мезета.
Обикновено е безплатно, но на места внесеният отвън алкохол се заплаща т.нар. на „тапа“ или „тирбушон“ – само за отворените бутилки.
Някои ресторанти предлагат услугите на техни доставчици на алкохол, което е много изгоден вариант, защото цените са значително по-ниски от всеки магазин, който е сложил надценка. Хубаво е, че това са проверени фирми, и можете да разчитате, че ще спазят точно уговорката – количество, цена, дата на доставка. А и няма да имате ангажимента дни преди това да носите алкохола в ресторанта – доставят го директно там.  Ако все пак решите да се пре-запасите (както обикновено става) има вариант да върнете всички неотворени бутилки по стоковата разписка и да ви възстановят парите.
Някои ресторанти (макар и малко) позволяват да внесете вода и безалкохолни напитки.
Много рядко ще имате възможност да внесете ядки. Почти навсякъде присъстват в куверта, и могат да бъдат заменени с нещо друго, но не и да се намали стойността.
Никъде не позволяват да се внася храна (мезета), поради опасност от натравяне. Ако се случи негативът понася изцяло ресторанта – без значение дали вината е тяхна. Изключение прави тортата, когато е със сертификат. По възможност донесена в самия ден, защото не навсякъде имат възможност да я съхранят, или пък не го правят правилно.
Ако внасянето на алкохола е позволено, трябва да се уговорите кога може да го занесете. Обикновено 1-2 дни преди сватбата, за да имат възможност да го охладят. Ако алкохола е наливен (домашна ракия и вино) трябва да се уверите, че имат подходящи  налични съдове, в които да го разсипят.
Уточнете и къде ще бъде разположен: на мокър бар (един или няколко, ако сватбата е за повече гости). Така ще бъдат изложени всички видове алкохол, и всеки ще избира лесно. На помощни масички, около масите с гостите, което е удобен вариант, защото има място за всички видове алкохол и е близо до гостите (на 2-3 маси се пада една помощна масичка). Ако решите да има бутилки на всяка маса преценете дали ще остане място за декорация (цветя, балони, вази, свещници, камъчета...) и дали ще се съчетае с нея. Има места, в които отказват категорично да го разположат там, точно поради тази причина.
 Ако има възможност, предложете водата и соковете да са в стъклени кани – доста по-елегантен вариант от пластмасовите бутилки.
Някои ресторанти ще ви предложат да доплатите определена сума на човек, която да покрива консумация на неограничено количество безалкохолни напитки (газирано, вода, сок). Факт е, че лятото те се консумират основно. В съчетание с охладено бяло вино, за сметка на тежките твърди напитки. Направете си точно сметката– за сумата, която плащате могат да се поръчат например 5 бр.безалкохолни/човек, по цените в ресторанта. Според вас, ще могат ли всички да поръчат такова количество или повече, за да има смисъл да го плащате предварително? Всичко е въпрос на смятане! Вариантите, които ви предлагат не винаги са подходящи за вас. Дори и първоначално да изглеждат по-удачни – не бързайте с решението си, дайте си достатъчно време за мислене. И обратното - вслушвайте се в предложенията на персонала, защото те имат богат опит. Когато организираш всяка седмица подобно мероприятие си наясно с всички варианти и подробности. Съветите им са с цел да ви улеснят. Вие преценявате кой е най-подходящия вариант за вас.
Важно е да уточните и кой ще поеме консумацията извън куверта. Може да се разберете за определена сума, която ще покриете вие, след това всеки гости си плаща сам. Или определен вид напитки (кафе, безалкохолни), останалите всеки поема сам (твърд алкохол, енергийни напитки). Ако нямате предварителна уговорка рискувате да ви притесняват от персонала при всяка поръчка на гостите. Най-добрия вариант е да го уточните предварително и да посочите  човек, който да отговаря за тези въпроси и като цяло да следи дали всичко върви по уговорката, която имате с ресторанта. Дали е сервирано на всички гости това, което е уговорено, дали е изнесен целия алкохол, дали всички гости са добре обслужени, на някой дали му липсва нещо..изобщо всичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар