петък, 28 октомври 2011 г.

Покани за сватбата

Поканата трябва да съдържа основната информация за сватбата, или просто да даде отговор на въпросите: Кой? Какво? Кога? Къде? Как? Това са: имената на младоженците(евентуално имената на роителите), имената на кумувете, дата, място и час за провеждане на церемонията (сключване на граждански и/или църковен брак), адрес и час на ресторанта. В зависимост от случая може да се добави и допълнителна информация, като например карта на града(за гостите от друг град) или дрес код на събитието.
Най-добре е да поднесете поканата лично на всеки гост. Така всеки ще усети вашето внимание и специално отношение. На срещата ще имате възможност да дадете информация около сватбата, да направите някои уточнения – ако например гостите ви са от друг град, а вие сте предвидили тяхното настаняване. Хубаво е да знаят предварително, за да им спестите търсене и притеснения. Освен това, срещата с всеки от гостите ще ви даде възможност да разберете дали всички поканени ще успеят да присъстват. Ако има колебаещи се ги отбележете, за да потвърдите тяхното присъствие малко преди датата. Обикновето точната бройка е необходима на ресторанта около седмица преди сватбата. Това е момента, в който ресторанта планира покупките. В най-добрия случай могат да ви изчакат 1-2 дни, като след това бройката се приема за окончателна. Може да добавяте куверти, но не и да махате – дори и някой от гостите да не присъства, ще трябва да заплатите неговата порция.
Не се притеснявайте да планирате повече гости – обикновено около 10-15 % от поканените не успяват да присъстват. Ако в самото начало сте поканили повече хора, с отпадналите общия брой ще се приближи до плановете. Но ако не сте „рискували”, към края на организацията може да се окаже, че сте запазили по-голям ресторант и не ви достигат гости. А да ги поканите в последния момент не е особено удачно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар