понеделник, 29 август 2011 г.

Плащане в ресторанта

Всеки ресторант има своите условия за плащане: % или определена минимална сума за капариране и запазване на вашата дата и час, и ден за доплащане на остатъка. Понякога доплащането може да е на вноски за ваше удобство. Всичко е въпрос на уговорка – всеки се опитва да се съобрази с вас. Има ресторанти, които искат цялата сума да бъде предплатена (около седмица преди събитието). Особено ако сумата е голяма, а към ресторанта има голям интерес. Не биха рискували с несигурни клиенти, при положение, че се резервират всички дати месеци преди това и връщат сватби.
Често, остатъка се плаща след сватбата – самата вечер или на сутринта (ако е хотел и сте гости). Ако цялата сума е предплатена, може след сватбата да се доплаща само консумацията извън куверта. Хубаво е да разчитате на някой друг за доплащане на сумата – вечерта ще бъдете изморени или просто няма да ви е до това.
Ако сте се ориентирали към ресторанта на хотел, обикновено на младоженците се предоставя като комплимент младоженският апартамент или просто луксозна стая за нощта след сватбата.  Доста добър вариант, който ще направи и първата брачна нощ специална, на ново и приятно място. За разлика от алтернативата да се върнете вкъщи – където сте всеки ден. Това пък ви позволява там да настаните роднини, поканени на сватбата.
Ако настаните гости на сватбата в хотела, обикновено ползвате специални отстъпки. Всичко зависи от брой гости и натовареността на хотела. Ако нямате възможност да поемете и това като разход – не се притеснявайте. Дори и да има хора, които подозират, че ще платите вие, ще намерят елегантен начин да го уточнят със сигурност. Не се чувствайте задължени – обикновено каните най-близките си хора (роднини, приятели), на които са им ясни вашите финансови възможности, и че организирането на такова събитие не е никак евтино. Може просто да проучите възможности и цени за настаняване в хотела и да им предложите. Всеки ще бъде благодарен, че сте се погрижили и сте му спестили време за търсене в един град, който не познава.

петък, 26 август 2011 г.

Организационни въпроси в ресторанта


Трябва да предвидите паркинг за гостите, особено ако сватбата е голяма. Попитайте има ли такъв в ресторанта. Какъв е неговия капацитет, дали се плаща. Има ли безплатна квота (обикновено 2-3 автомобила, единият е младоженският). Около ресторантите, разположени в центъра за дните на сватбата (събота и неделя, почивни) няма синя зона.
Важно е времетраенето на сватбата. Обикновено това са 5-6 часа, а при удължаване на времето всеки час се заплаща. Хубаво е да уточните от кога точно започват да текат уговорените часове – от момента на пристигане и настаняване на гостите или от пристигането на младоженците. Гостите винаги пристигат малко по-рано и понякога при липса на организирано посрещане и настаняване нещата се бавят. Когато всички гости са пристигнали и са настанени започва ритуала по посрещане на младоженците. Съществува и вариант с т.нар. welcome drink, ако има подходящо място (лоби бар, градина, фоайе), където се събират всички гости и чакат пристигането на младоженците. Когато пристигнете вратите на ресторанта се отварят, вие заставате на вратата и всеки гост минава да поднесе своите поздравления, подаръци, цветя, а вътре всеки гост се поема и настанява. На места welcome drink е комплимент от ресторанта.
Трябва да има уточнен час, в който може да се влезе в ресторанта и да се започне с украсата. Ако тя е повече или специфична, предвидете достатъчно време преди началния час на тържеството. Необходимо е да има човек, който отговаря за украсата. Да е запознат с всичките ви изисквания, ако има фирма под-изпълнител, той трябва да знае каква е вашата уговорка и да следи за нейното точно изпълнение (обличане на зала, балони, цветни аранжировки, драперии, арки, камъчета...).
Настаняването на гостите е много важен момент. Ако имате добра организация ще стане бързо и безпроблемно. Ако не сте подготвени обаче, това ще направи неприятно впечатление на всички. Никой не обича да чака дълго да му обърнат внимание, или да се ориентира сам в ресторант, който не познава. Да не говорим за варианта да го настаняват и след минути да го вдигнат и преместят другаде! Дори и да сте организирали сами цялото събитие, в самия ден вие нямате възможност да се грижите за настаняване на гостите. Хубаво е да се доверите на професионалисти – те ще ви посъветват как оптимално да разпределите гостите си, ще изготвят списъци за лесно ориентиране. Ще посрещнат всеки гости и ще го съпроводят до неговото място в салона. За минути, елегантно - без лутане, търсене и неудобство на гостите.

вторник, 23 август 2011 г.

Внасяне на напитки в ресторанта

Освен куверта, важно при избора на ресторант е възможността да се внесе закупен отвън алкохол, безалкохолно, ядки, мезета.
Обикновено е безплатно, но на места внесеният отвън алкохол се заплаща т.нар. на „тапа“ или „тирбушон“ – само за отворените бутилки.
Някои ресторанти предлагат услугите на техни доставчици на алкохол, което е много изгоден вариант, защото цените са значително по-ниски от всеки магазин, който е сложил надценка. Хубаво е, че това са проверени фирми, и можете да разчитате, че ще спазят точно уговорката – количество, цена, дата на доставка. А и няма да имате ангажимента дни преди това да носите алкохола в ресторанта – доставят го директно там.  Ако все пак решите да се пре-запасите (както обикновено става) има вариант да върнете всички неотворени бутилки по стоковата разписка и да ви възстановят парите.
Някои ресторанти (макар и малко) позволяват да внесете вода и безалкохолни напитки.
Много рядко ще имате възможност да внесете ядки. Почти навсякъде присъстват в куверта, и могат да бъдат заменени с нещо друго, но не и да се намали стойността.
Никъде не позволяват да се внася храна (мезета), поради опасност от натравяне. Ако се случи негативът понася изцяло ресторанта – без значение дали вината е тяхна. Изключение прави тортата, когато е със сертификат. По възможност донесена в самия ден, защото не навсякъде имат възможност да я съхранят, или пък не го правят правилно.
Ако внасянето на алкохола е позволено, трябва да се уговорите кога може да го занесете. Обикновено 1-2 дни преди сватбата, за да имат възможност да го охладят. Ако алкохола е наливен (домашна ракия и вино) трябва да се уверите, че имат подходящи  налични съдове, в които да го разсипят.
Уточнете и къде ще бъде разположен: на мокър бар (един или няколко, ако сватбата е за повече гости). Така ще бъдат изложени всички видове алкохол, и всеки ще избира лесно. На помощни масички, около масите с гостите, което е удобен вариант, защото има място за всички видове алкохол и е близо до гостите (на 2-3 маси се пада една помощна масичка). Ако решите да има бутилки на всяка маса преценете дали ще остане място за декорация (цветя, балони, вази, свещници, камъчета...) и дали ще се съчетае с нея. Има места, в които отказват категорично да го разположат там, точно поради тази причина.
 Ако има възможност, предложете водата и соковете да са в стъклени кани – доста по-елегантен вариант от пластмасовите бутилки.
Някои ресторанти ще ви предложат да доплатите определена сума на човек, която да покрива консумация на неограничено количество безалкохолни напитки (газирано, вода, сок). Факт е, че лятото те се консумират основно. В съчетание с охладено бяло вино, за сметка на тежките твърди напитки. Направете си точно сметката– за сумата, която плащате могат да се поръчат например 5 бр.безалкохолни/човек, по цените в ресторанта. Според вас, ще могат ли всички да поръчат такова количество или повече, за да има смисъл да го плащате предварително? Всичко е въпрос на смятане! Вариантите, които ви предлагат не винаги са подходящи за вас. Дори и първоначално да изглеждат по-удачни – не бързайте с решението си, дайте си достатъчно време за мислене. И обратното - вслушвайте се в предложенията на персонала, защото те имат богат опит. Когато организираш всяка седмица подобно мероприятие си наясно с всички варианти и подробности. Съветите им са с цел да ви улеснят. Вие преценявате кой е най-подходящия вариант за вас.
Важно е да уточните и кой ще поеме консумацията извън куверта. Може да се разберете за определена сума, която ще покриете вие, след това всеки гости си плаща сам. Или определен вид напитки (кафе, безалкохолни), останалите всеки поема сам (твърд алкохол, енергийни напитки). Ако нямате предварителна уговорка рискувате да ви притесняват от персонала при всяка поръчка на гостите. Най-добрия вариант е да го уточните предварително и да посочите  човек, който да отговаря за тези въпроси и като цяло да следи дали всичко върви по уговорката, която имате с ресторанта. Дали е сервирано на всички гости това, което е уговорено, дали е изнесен целия алкохол, дали всички гости са добре обслужени, на някой дали му липсва нещо..изобщо всичко.

събота, 20 август 2011 г.

Важно при избора на меню в ресторанта


Стандартно сватбите са с т.нар. „сет меню“, което е обикновено е четири-пет степенно: салата, предястие, основно ястие, следястие (мезета, сирена), десерт, алкохол, безалкохолни напитки. Съществува вариант алкохола да не е включен, тъй като се внася отвън. Понякога десерта не е включен, защото на всички сватби има специална сватбена торта. Най-често може да заменяте от менюто, но не и да махате от него, с цел да се запази минималната му цена. Например, може да замените алкохола (ако си внасяте отвън) с ядки, или мезета.
За всяка част от менюто има няколко варианта - вие избирате. Най-често за салата се предлагат традиционните: овчарска или шопска, основното е пиле или свинско. Ако се колебаете - почти навсякъде има частично платена или напълно безплатна дегустация.
Съществува вариант, различен от „сет меню“ това е блок масата, изключително подходяща за по-големи сватби. Обикновено, стандартното „сет меню“ като количество е около 1 кг. - 1,200 кг. храна. Това е страшно много! Дори и за 5-6 часова сватба. Често, голяма част от тази храна остава и се изхвърля. Блок масата позволява да намалите количеството храна на човек (например около 900 гр.) и да увеличите разнообразието. Нормално, всеки човек яде различно количество и вид храна. С блок масата ще задоволите повече вкусови предпочитания, ще избегнете „застраховката“ на повечето младоженци, които поръчват свинско с гъбен сос или пиле, смятайки, че е универсално и се харесва на всички. Гостите ви ще останат приятно изненадани ако им предложите освен това и риба например. Или няколко вида салата. Плодове, подходящи за горещите летни дни, когато не всички ядат по-тежката торта. Най-хубавото е, че на блок масата храната освен разнообразна е и винаги топла в специалните съдове. Така ще бъдете сигурни, че на всички ваши гости ще им бъде вкусно, без значение по кое време са започнали да се хранят.
За някои маси (с по-възрастни гости, или деца) може да се уговорите с персонала да сервира. 
С правилно разпределение храна ще има постоянно (не всички гости ще си сипят основното ястие по едно и също време, някой от гостите може цяла вечер да ядат само салата, или сухи мезета). А и винаги можете да се „застраховате“ и да поръчате допълнително количество храна. В кухнята ще имат готовност да я приготвят и извадят ако преценят, че не е достатъчно.
Минус на блок масата: традиционно при нас се смята, че на сватба гостите трябва да се „глезят“ – на всеки да се сервира, да се обгрижва. Вие си познавате гостите най-добре и може да прецените дали блок масата е подходяща.
Съществува и среден вариант между „сет меню“ и блок масата. На всяка маса може да се разположат няколко плата с различни видове основно ястие. Така всеки гост на тази маса ще има възможност да избира и горе-долу ще успеят да се съчетаят помежду си (едни ще си вземат повече свинско, други – повече риба).
Бъдете малко по-смели в избора си! Бягайте от традиционните варианти! Те са до болка познати и са омръзнали на всички. На всеки ваш гост, (посетил повече от 1-2 сватби последната година) веднага ще направи впечатление, че сте се постарали. Ще усетят по-лично отношение, което е и вашата основна цел.  :)

четвъртък, 18 август 2011 г.

Важно за декорацията в ресторанта


Когато организирате сватбата си, вие се стремите да обмислите внимателно всички детайли. За да протече всичко гладко и без неприятни изненади е хубаво да се консултирате със специалист, който има опит в организацията и е преминал през този момент много пъти. Той знае отлично кое е най-важното и къде е необходимо да се обърне повече внимание. Когато се заемате сами с организацията повечето ситуации са нови за вас и изискват повече време за реакция и адекватно решение. Ще проведете много разговори, ще имате много предложения. От тях ще трябва да отсеете подходящия за вас вариант. И тъй като най-големия разход в сватбения бюджет е ресторанта, ще се опитам да ви ориентирам в поредица от теми кои са важните въпроси при неговия избор.
Когато имате ориентировъчен брой гости, ще ви стане ясно към какъв ресторант може да се насочите. За по-големи сватби (200-250 човека) вариантите естествено са по-малко. Тогава вашите разходи са повече и обикновено се търси по-евтин куверт. Ако сватбата е в по-тесен кръг може да си позволите по-скъпо и богато меню, в по-луксозен ресторант. Има страшно много ресторанти с по-малък капацитет. Всичко зависи от начина, по който си го представяте. За традиционна българска сватба в битов стил (механа) с чеверме, фолклорна програма. Тежък, претрупан стил с кристални полилеи и копринени тапети. Стар градски стил, със сребърни свещници, тежки завеси и копринени покривки, в бежово-кафява цветова гама. Непретенциозно, семпло и стилно, в меки пастелни тонове. В градина, сред зеленина и цветя...
Когато селектирате няколко ресторанта, отговарящи на броя места за вашите гости и цена, отделете време да отидете на място. Не всеки път снимките, които гледате отговарят на действителността, или просто са различни от това, което си представяте. Понякога ресторанта има нужда от ремонт, цветовете не се покриват със снимките, има големи колони в средата или помещението е с неподходящо разпределение. Понякога ще бъдете приятно изненадани – от неугледна снимка може да попаднете на вашето място!
Неприятно е, когато помещението има прегради, извивки или колони, защото част от гостите ще се чувстват изолирани, без пряка видимост към младоженската маса. Понякога пък една Г-образна зала е идеалния вариант – така „младите“ и „старите“ ви гости нямат пряка видимост едни към други и всички се чувстват по-освободени.
Помолете за схема на залата – така ще можете на спокойствие да разгледате и да разпределите гостите по масите. Преценете остава ли достатъчна място за дансинг. Попитайте къде обикновено разполагат младоженската маса, къде е DJ.
Обърнете внимание на масите – дали са кръгли, квадратни или правоъгълни – това е от съществено значение за декорацията. Отбележете си и какъв максимален брой гости могат да се разположат на маса. Формата е важна и за разпределението на гостите – на една кръгла маса могат да се разположат 8-10 максимум 12 човека (зависи от големината). Квадратните и правоъгълни маси са модулни и от вас зависи колко човека ще разположите на тях – могат да се съединят и да поберат половината ви гости.
Някои столове имат подлакътници и не са подходящи за обличане със стандартни калъфи. Това е важно, ако в ресторанта не разполагат с калъфи за тези столове а ги наемате/купувате отделно. Обикновено при декорирането на помещението цялата мебелировка е съобразена като цвят и стил. Доста често формата/цвета/материала, от който е направен стола се съчетава с интериора или покривките по масите. Тогава не е необходимо да го „криете“ под калъф. Може да го декорирате само с панделка в един от цветовете на салона. Един по-евтин вариант, без да  правите компромис с качеството или стила.
Понякога тавана е висок и не позволява декорация. Няма как да пуснете балони с хелии например, ако тавана е 5 метра. Вие ще ги пуснете, но няма кой да ги свали после :)
Разгледайте внимателно цветовата гама на салона – от нея зависят цветовете на сватбата. Обърнете внимание на стените, тавана, пердетата, покривките по масите, пода. Имайте предвид, че когато се подреди (ако наемате зала) цвета на пода не е преобладаващ. Направете си списък с всички цветове в салона. Ще използвате за декорацията на сватбата поне 2 цвята, задължително има цвят-акцент, и всичко е съобразено с гамата на ресторанта. Ако е в топлата гама (червено, кафяво, златисто, оранжево и т.н.) сватба в синьо, розово (студената гама) е неподходяща. Понякога нюансите са много важни!
Това са много важни детайли, от които зависи цялостното усещане в деня на сватбата. Разликите в стила или неподходящото цветово съчетание ще направи веднага впечатление на гостите. Доверете се на декораторите и флористите – те имат голям опит в декорирането, организирали са много събития в почти всички ресторанти и знаят цветовата им гама. Могат да покажат много снимки, за да прецените дали вашата представа за цвят и стил наистина ще стои добре в този ресторант.
Стилът също е определящ – ако ресторанта е в битов стил, нямате особено голяма възможност да импровизирате с декорацията. Ако нямате конкретна тема на сватбата, която да определя стила на помещението, се ориентирайте към по-семпъл ресторант. Всяко помещение може да бъде преобразено, въпросът е дали имате достатъчно средства. Търсете докато откриете място, което отговаря на всичките ви критерии. Ако въпреки всичко не успеете, винаги можете да смените концепцията.
Задължително се поинтересувайте с какво разполагат в ресторанта. Обикновено имат бяло платно и менче за ритуала по посрещането, понякога дълги покривки за масите, калъфи и панделки за столовете, вази, свещници. Ако ги предоставят безплатно преценете какво ще бъде подходящо за вашата декорация.